Hány féle fehérjeforrás létezik, amit a „gyúrósok” használnak? Sok! Lehet növényi, lehet állati eredetű. Lehet laktóz mentes, lehet laktóz tartalmú. Lehet cukor mentes, lehet cukor tartalmú. Lehet kevert fehérje forrás, lehet mono-komponensű. A lehetőségek tárháza végtelen.
Ezt a cikket a tejsavó-koncentrátum bemutatásával kezdem, hétköznapi nevén, ahogyan mindenki ismeri „whey”.
Elsősorban edzés, bármilyen fizikai aktivitás után fogyasztható, és ajánlom is. Kellemes íze van, sokkal finomabb, mint egy izolátum, mivel tartalmaz szénhidrátot és cukrot. Élsportolóknak inkább egy izolátumot ajánlok, de egy átlag, mozogni szerető embernek a tejsavó-koncentrátum teljesen megteszi.
Általában egy ilyen készítmény fehérjetartalma 73-80 % között mozog. Ellenben a tévhittel, ez a fehérje százalékos előfordulását jelenti, nem pedig a fehérje tisztaságát. Tehát 80%-a a 100 grammnak fehérje, azaz 80 gr. Ettől még a készítmény 100%-ban csak tejsavó-koncentrátumot tartalmaz. Sokan összetévesztik a 100% whey kifejezést, és hibásan azt gondolják, hogy ez 100%-ban fehérje. Természetesen a fenti okok miatt ez nem lehetséges.
A másik fehérjetípus, amit ebben a cikkben bemutatunk…
Hétköznapi nevén csak „izolátum”. Magas, általában –márkák között lehet találni több félét is- 84-88%-os fehérje tartalommal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy 100 gr porban 84-88 gr fehérje van, de ettől függetlenül a fehérje forrása 100%-ban izolátum.
Íze már annyira nem „finom”, mint a koncentrátumnak. Miért van ez? Elsősorban azért, mert nagyon kevés benne a szénhidrát, cukor pedig általában egyetlen gyártó termékében sincs. Laktóz mentes is, így azok is fogyaszthatják, akik laktóz érzékenyek. Ez egy nagy előnye a koncentrátummal szemben, ezért következésképp magasabb árfekvésű termék. Drágább az alapanyag, így drágább a végtermék is.
Ajánljuk élsportolóknak, vagy akik nagyon komoly diétát folytatnak, így nagyon fontos akár egy gramm cukor bevitele is. Illetve azok akik tejcukor érzékenyek, nekik nincs más választásuk.
Izolátumok esetében van még egy fajta, amiről eddig még nem tettünk említést. Bizonyos gyártók az izolátum egy részét hidrolizálni szokták. Ez egy olyan eljárás, amely során kisebb amino-láncokra bontják a fehérjét, ezzel biztosítva a gyorsabb felszívódást.
Konyha nyelven, előre emésztett állapotba kerül a fehérje. Úgy is mondhatnánk, hogy olyan, mintha ízesített aminoport fogyasztanál.
Ennél „tisztább”, és magasabb fehérje tartalmú készítmények nem léteznek, ez most a csúcs. Mi is kínálunk ilyen terméket 92%-os fehérje tartalommal. A különbség egy „klasszikus” izolátum és hidrolizált izolátum között az, hogy előbbibe van némi szénhidrát, míg utóbbiban szénhidrát sincs, mint ahogyan cukor sem. Hátránya, hogy csokis alapú ízeket nem lehet kihozni belőle.
Tehát, ha kezdő, vagy hobbi sportoló vagy, vagy csak vágysz egy kis édes ízre, akkor a tejsavó-koncentrátum a legjobb választás számodra. Ha már komolyabban veszed a sportot, szigorúbb diétán vagy, akkor jó választás tejsavó-izolátum, abból is a hidrolizált változat.
Fontos, hogy a táplálékkiegészítők nevében nem véletlenül szerepel a KIEGÉSZÍTŐ szó. Ezek a készítmények a teljes értékű étkezéseket nem helyettesítik.
Jó sportolást mindenkinek!
PTS csapat